zaterdag, februari 06, 2010

Tweede Wereldoorlog in Google Earth

Met de nieuwe Google Earth kun je kijken hoe enkele steden er in 1943 uitzagen en hoe zij veranderd zijn.

De luchtfoto's van Europa in 1943 laten zien hoeveel schade de Tweede Wereldoorlog achterliet. Door de foto's te vergelijken met foto's van nu, is meteen duidelijk hoe zwaar de gebombardeerde steden getroffen waren. De 'historische' laag op Google Earth was al eerder beschikbaar, maar wordt steeds interessanter door nieuwe content.

De oude luchtfoto's zijn van verschillende Europese steden, zoals Lyon, Napels, Stuttgart en Warschau. Vooral die van Warschau zijn indrukwekkend. De foto's uit 1935 en 1943 en nu tonen de tragische geschiedenis van de stad op een bijzondere manier. Warschau had de grootse Joodse ghetto in Europa en is bijna helemaal vernietigd in de oorlog. Na de oorlog is het centrum weer in oude stijl herbouwd en de stad staat nu op de Werelderf
goedlijst van de UNESCO.

[ bron: Brigth.nl ]

Wat zou het mooi zijn als ook van Nederland luchtfoto's uit de oorlogsjaren in Google Earth beschikbaar komen.

In WatWasWaar zitten luchtfoto's van de RAF uit 1944. Zou het niet prachtig zijn als die foto's worden toegevoegd aan dit nieuwe project van Google Earth. Het liefst dit herdenkingsjaar nog. Dan kan iedereen de omvang van de schade van het vergeten bombardement op Middelburg zien.

Op de afbeelding is het centrum van Middelburg te zien. De foto is genomen op 7 april 1944.

1 opmerking:

  1. Ha Poulus,
    Het ZA heeft redelijk wat luchtfoto's, van vlak voor, tijdens en na de WO II. Nog niet alles is gedigitaliseerd (zoals een collectie luchtfoto'van het vm GAM) en misschien moeten er voor veel luchtfoto's ook wel rechten betaald worden om ze op een site te plaatsen? Maar het is zeker de moeite waard om dat te onderzoeken en de Google Earth WO II - site te vullen met Zeeuwse luchtfoto's!

    BeantwoordenVerwijderen