maandag, februari 22, 2010

Intranet 2.0

Niet alleen de website van het Zeeuws Archief wordt vernieuwd, ook het intranet wordt aangepakt. En ook in de werkgroep die zich daarmee bezig houdt heb ik zitting.

Het intranet nu is niet meer dan een html-site met daarop verslagen van vergaderingen van de verschillende afdelingen, nieuwtjes. Geen interactie, geen web 2.0 toepassingen.

In het eerste overleg met de werkgroep heb ik een pleidooi gehouden om het nieuwe intranet op te bouwen d.m.v. Sharepoint.

SharePoint is een platform van Microsoft dat dient als een raamwerk voor het opzetten van een website voor informatieuitwisseling en online samenwerking binnen een groep of organisatie, zoals dat vaak op een intranet gebeurt. Een belangrijk concept daarbij zijn de libraries waar documenten kunnen worden opgeslagen. De opgeslagen documenten kunnen verrijkt worden met metadata die aan een document zijn gekoppeld en libraries kunnen versiebeheer hebben. Niet alleen MS Office-documenten kunnen worden opgeslagen in SharePoint, maar in feite ieder digitaal object. Andere functionaliteiten die in SharePoint bestaan voor het uitwisselen van informatie zijn onder andere fora, enquĂȘtes, taken, agenda's. Doel is hier bij dat informatie op de juiste manier met de juiste persoon gedeeld kan worden.


Het netwerk van het Zeeuws Archief draait op Windows, en dus lijkt me de keuze voor Sharepoint een logische keuze.

Aan het eind van het eerste overleg over de vernieuwing van het intranet is besloten een extern adviseur in te schakelen die ons kan helpen met de keuze.

Vandaag ontving ik per e-mail de mededeling dat er externe adviseurs zijn aangeschreven en dat we binnenkort meer horen. Ik ben benieuwd!

Als afsluiting van deze blogpost een link naar een artikel over Intranet 2.0 op Frankwatching.

1 opmerking:

  1. De Delta werkt ook met SharePoint en ik hoor er inmiddels tevreden geluiden over. Misschien kun je eens informeren? Ken je een systeembeheerder bij Delta? Altijd handig om te horen hoe anderen er mee omgaan en wat ze ervan vinden in het dagelijkse gebruik :-)

    BeantwoordenVerwijderen