maandag, februari 01, 2010

Geheugen van Nederland > de Nederlandse Footnote

Ik kwam dit weekend terecht op de site van het Geheugen van Nederland.

Wat is die site mooi. Ik stel voor dat alle erfgoed instellingen hieraan mee gaan doen. Koppel de databases er aan, zorg voor interactiviteit en bouw die site uit tot de Nederlandse Footnote.

De website van Het Geheugen laat zich het best omschrijven als een enorme digitale schatkamer van het Nederlands verleden. Bezoekers kunnen door tientallen historische collecties bladeren, of gericht zoeken naar (beeld)materiaal over een specifiek onderwerp. De site heeft ook een apart educatief gedeelte. Docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs vinden hier digitale lessen die ontwikkeld zijn op basis van bestaande Geheugencollecties.


3 opmerkingen:

  1. Inderdaad veel mooi spul daar! Hierna wat geplak van elders:

    "Het Geheugen van Nederland richt zich globaal op twee groepen:
    - een breed publiek van mensen met interesse in geschiedenis en cultuur
    - leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs"

    Dat is dus een geheel ander publiek dan het Footnote-publiek, dat zich toch veel meer op onderzoekers en actieve participanten richt, alhoewel er altijd wel overlap is.

    Je kunt met één site nu eenmaal niet iedereen bedienen - dan is uiteindelijk niemand tevreden. Maar je zou op basis van dezelfde database misschien wel een tweede site kunnen bouwen, meer volgens het Footnote-principe. (En die eerste zou van de activiteit in die tweede weer kunnen profiteren.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Poulus, dat je deze site nog niet kende wist ik niet. Hier staan zelfs onze scans van de Admiraliteit op!!!! Alle projecten van Metamorfoze komen ook op het Geheugen van Nederland!
    Dit bevestigd dat we als collega's zeker op onze weblog info kunen geven over het werk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Joza. Ik denk dat ik weleens van de site had gehoord, maar nooit goed bekeken.

    We moeten als collega's zeker aan informatie-uitwisseling doen. Zodat we weten waar iedereen mee bezig is. Een weblog is daar een prima instrument voor.

    BeantwoordenVerwijderen