woensdag, januari 13, 2010

Gratis printen

Verleden jaar las ik Free. Het boek van Wired hoofdredacteur Chris Anderson (ook bekend van The Long Tail) over Gratis.

Chris Anderson laat in Free zien hoe je kunt concurreren met je concurrenten wanneer zij weggeven wat jij probeert te verkopen, en demonstreert hoe Gratis in het belang kan zijn van zowel consument als bedrijf. Free is een boek waarin de lezer zich opnieuw kan laven aan Andersons vernieuwende ideeën en dat ons leert wat out of the box thinking daadwerkelijk inhoudt.

Als je het nog niet hebt gelezen adviseer ik je het alsnog te doen. Het boek is als pdf gratis te downloaden via de site van LifeHacking.

Ik moest aan dit boek denken toen ik las over Gratisprint.nl.

Via de site gratisprint.nl kunnen studenten die een profiel hebben aangemaakt documenten uploaden en die vervolgens in één van de aangesloten boekwinkels gratis uitprinten.


De truc: reclame in de kop en voettekst van het uitgeprinte vel, aangepast op het profiel van de student.

De interesse van adverteerders bleek groot. Zo gebruikt accountskantoor Deloitte gratisprint.nl om derdejaars economiestudenten te bereiken.

Creatieve oplossingen bedenken voor iets dat niet werkt, dat doet Ilja Groenewegen (de oprichter van gratisprint.nl) graag. Zo zag hij dat adverteerders miljoenen investeerden om via traditionele marketingkanalen zoals flyers en kaartenbakken de student te bereiken.

'En daar zit niemand op te wachten.' In plaats daarvan leek het effectiever te adverteren op een gebruiksartikel uitgezocht door de student zelf.

Maar is er nog wel behoefte aan printjes? 'Ja', denkt Groenewegen. 'Bijna alle studenten hebben tegenwoordig een laptop. Maar je wilt toch aantekeningen maken, dingen aanstrepen of vluchtig iets doorbladeren. De laptop is dan te statisch.'


[bron: de volkskrant | dinsdag 12 januari 2010 ]

Prachtige vondst dat gratisprint.nl. Heb ik misschien nog zo'n ideetje in mijn achterhoofd? Is het voor het Zeeuws Archief iets om studenten te bereiken via gratisprint? In Zeeland is nog geen gratisprint-punt. Er is toch een combinatie denkbaar: De Drvkkery en de Roosevelt Academy. Of misschien kunnen we op het Zeeuws Archief zo'n printer neerzetten? Of de ZB?!

1 opmerking: