dinsdag, december 29, 2009

De les van LibraryThing

In mijn lunchpauze had ik een helder moment: social tagging is waar het om gaat bij LibraryThing.

Laat zien wat je hebt en gluur bij andere wat zij hebben. Ontdek de verbanden.

LibraryThing doet dat met boeken, Delicious doet het met websites, FlickR met foto's, de InternetMovieDataBase met films, Last.FM met muziek.

Ik gebruik ze alle 5 en toch kostte het me moeite het verband te zien. Terwijl ik notabene al wel over Delicious sprak in mijn vorige posting.

In mijn hoofd was ik al bezig met ding 20 > Online muziek. Maar die opdracht sneuvelde omdat velen de link met het archief niet konden leggen. Jammer voor mij, want ik had de link al gelegd. Tagging. Delen. Het gaat niet om de muziek, maar om de verbanden, de communities.

En dat zag ik nou even over het hoofd bij de LibraryThing.
Yvette haar posting liet me het licht zien. En de wandeling in mijn lunchpauze deed de rest.

Maar LT gaat niet over bibliotheken, het gaat over boeken; ongeacht waar de beschrijvingen oorspronkelijk vandaan komen. Dat zouden wij als archieven ook moeten inzien, het gaat niet om ons, maar om de documenten die wij in huis hebben. Daar wil je communities omheen bouwen. Het zal onze klanten een rotzorg zijn waar de bronnen zich bevinden...

Stop al die archiefbeschrijvingen van alle archiefdiensten in 1 systeem en zorg ervoor dat de archiefklanten hierop hun commentaar kunnen leveren. Cijfers kunnen uitdelen, tags kunnen plaatsen. Kortom, maak er een web 2.0 toepassing van.

2 opmerkingen:

 1. Verhelderende wandeling, top!

  Ga je iets met dit fantastische idee doen? Vraag ik me meteen af hoe het zit met de onderlinge contacten in archiefland... is er een goede communicatie? En in welke vorm? Hoe wordt er gereageerd op nieuwe ideeën?
  Veel succes, hoe dan ook.
  Hopelijk schud je dan de bibliotheken ook wel wakker, want we wachten al zo lang.:-0

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet je: ik ben helemaal niet eens zo heel erg gecharmeerd van LT als het gaat om intensief gebruik maar het is 100 keer innovatiever dan alles wat bibliotheken bieden. Van de widgets tot de interactiemogelijkheden. Voor betafactor voeg ik daar de aanwinsten toe omdat er gewoon niets beters is. Koppelen lukt niet omdat de NL bibliotheken er niet in voorzien. LT werkt met een man of 3-4. Het zegt alles....

  BeantwoordenVerwijderen