maandag, november 02, 2009

#11. Ontdek wiki’s en hoe archieven ze kunnen toepassen

Zaterdagavond zijn we naar vrienden geweest om Halloween te vieren. Hij is Amerikaan en woont sinds dit jaar in Nederland. Heel hun huis - en tuin (dat schijnt erg belangrijk te zijn) - was versierd in Halloween-stijl. Overal kaarsen, pompoenen, heksen, spoken, spinnen, zwarte katten. De achtertuin was omgetoverd in een kerkhof, waar getuige de grafzerken Tante Toos, Flip en de familie Knots lagen begraven.

De hapjes waren ook Halloween: oogballen op stokjes, mierzoete spookjes van banaan en witte chocolade en nog meer lekkers.

Voor Isja was het dubbelfeest want 's middags en aan het begin van de avond had ie al Halloween in de wijk gevierd. En op zijn tocht langs de deuren had ie flink wat snoep opgehaald.

Vraag is waar Halloween vandaan komt. De bron om aan zo'n zoektocht te beginnen is Wikipedia.

Ik ben zeer gecharmeerd van wiki's. De kennis van iedereen samenbrengen.
Mijn eerste bijdrage aan wikipedia.nl heb ik op 25 oktober 2006 geleverd.

Een toepassing voor het archief zie ik zeker: zet de HoeWieWatWaar om in wiki-vorm.
Voor de curusus Basiskennis ICT voor Archivarissen - die ik samen met een club collega's begin januari 2007 heb gevolgd, heb ik een eerste opzet van deze wiki gemaakt. Deze wiki heeft de tijd helaas niet overleefd.

Ketelaar hield in maart 2008 een lezing over digitalisering bij archieven. Eén van de voorbeelden die hij tijdens zijn lezing liet zien was van een archiefdienst die een wiki had ingezet om de kennis die bij haar bezoekers aanwezig is over de archieven te delen met anderen.

Deze toepassing van een wiki vind ik geweldig. Zo goed zelfs dat ik het idee dezelfde week waarin Ketelaar zijn lezing hield heb gekopieerd: www.mijnzeeuwsarchief.nl

Welkom bij Mijn Zeeuws Archief: dé online 'community' van Zeeuws Archief bezoekers/onderzoekers.
Op deze site kunt u uw bijdrage leveren en delen met andere bezoekers. Deel uw kennis over de archieven die liggen opgeslagen in het Zeeuws Archief.
De inhoud op deze pagina's is voornamelijk bijgedragen door gebruikers en is bedoeld om aanvullende informatie te bieden.
Het Zeeuws Archief kan niet instaan voor de juistheid van de informatie op Mijn Zeeuws Archief.


Van promotie is het nooit gekomen, maar deze cursus is er een mooi moment voor.
Mocht je een bijdrage willen leveren aan de MijnZeeuwsArchiefWiki > ga je gang.

Ik heb ook nog een plan om een wiki in te zetten voor genealogie, maar daar wacht ik mee tot ding #17 over Genealogie 2.0.

De wiki over Sint Anna ter Muiden van Yvette is misschien wel te vertalen voor/door vrienden van me die op Kleverskerke wonen. Kunnen ze de onregelmatige dorpsberichten mee verrijken.

En ik heb voor het Zeeuws Archief een account aangemaakt bij Social Text. Misschien is deze online applicatie (inclusief een wiki) in te zetten als kennisbank.

Ideeën genoeg, nu nog uitwerken.

En om tenslotte terug te komen op Halloween: De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuk bruggetje van Halloween naar wiki's! Van je aanbod om de wiki van het ZA te helpen vullen ga ik zeker gebruik maken. Maar nu even niet, het is tenslotte mijn vrije dag...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk idee, zo'n wiki. Ik heb een pagina aangemaakt met foto's van archiefstukken in het Zeeuws Archief die online beschikbaar zijn. En zoals je mag verwachten van een pagina van mij is Sint Anna ter Muiden daar goed vertegenwoordigd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk initiatief! Heb me wel even aangemeld maar nog niets bewerkt. Moet me nog steeds eens storten op makkelijk bijdragen vanuit Open Office. Draait die wiki op een server van het ZA of is dit een online-variant?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk idee, Poulus! Altijd weer inspirerend om je te volgen en leerzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt voor het ZA een account bij Social Text. Ik dacht ik ga eens kijken hoe het werkt, maar hoe kom je er in?

  BeantwoordenVerwijderen