In mijn vorige post sprak ik al over Delicious. Ik ben fan van deze toepassing: op één plek je bookmarks/bladwijzers bij elkaar is reuze handig.
Maanden geleden heb ik dan ook een account aangemaakt: http://delicious.com/poulus. Was ik meteen af van het op welke manier dan ook meezeulen van url's die ik had gevonden.
Thuis vond ik wel eens iets dat handig was voor op het werk, en op het werk vond ik ook wel eens iets dat privé weer handig was. Klaar was het met het e-mailen van webadressen.
Bij de Delicious heb ik de laatste maanden flink wat bookmarks geplaatst m.b.t. Star Wars. Dit omdat Isja zijn kinderfeestje in Star Wars-stijl wilde vieren. Alle sites over dat thema heb ik op Delicious gezet. Door te zoeken op de tag starwars vond ik nog meer sites met tips hoe ik een star wars birthday-party kon maken.
Social bookmarking vind ik te vergelijken met de aanbevelingen die je krijgt bij Amazon: anderen die dit kochten kochten ook... (Klik op de foto bij dit verhaal en zie wat ze vanochtend voor me in de aanbieding hadden.)
Of bij Memphismembers.com (een soort itunes-site, maar nogal omstreden omdat ze geen overkomsten met platenmaatschappijen hebben): others downloaded also...
Of zo'n aanbeveling ook echt waar is weet ik niet, maar voor mij werkt het wel. Vaak klik ik door naar zo'n aanbeveling. Op die manier heb ik veel mooie/goeie muziek gevonden.
Met tagging werkt het voor mij net zo: voor het eerder genoemde star wars feestje vond ik handige sites. Voor de cursus vond ik ook diverse webadressen, waaronder die in mijn vorige post.
Misschien zijn zulke aanbevelingen toe te passen of de website van het Zeeuws Archief, of in één van onze databases. "Doe ook eens onderzoek in dit archief" of is tagging in te zetten op bijv. (de nieuwe versie van) Zeeland in Beeld, of op de (door mij maar ook door andere 23ad-cursisten) voorgestelde stream op flickr (waar het standaard al in zit).
Sinds maandag prijkt er op dit blog een button in de linkerkolom met de naam Social Tagging. Klik er maar eens op om te kijken wat er dan gebeurd. Zo'n soort knop wil ik ook op de nieuwe site van het Zeeuws Archief. Liever nog wil ik die knop onder ieder artikel.
Is het niet Chris Anderson die schreef dat ie in winkels wil kunnen zien wat mensen die dat ene product kochten nog meer kochten? Of was het toch een andere schrijver waarvan ik recent een boek las, maar waarvan me nu de naam is ontschoten?
Tip voor mijn mede-cursisten: je kunt je blog ook tags meegeven. In Blogger heet een tag label en de optie om ze aan te brengen vind je in het kleine witte balkje onder het venster waar je je berichten in typt.
Die tagbutton bevat veel links zeg, de meeste ervan ken ik helemaal niet. Daar zal ik later nog eens iets dieper in duiken.
BeantwoordenVerwijderenMooi dat je delicious zo gebruikt. Ik heb het nog een tijdje gedaan met http://www.connotea.org/ omdat je daar ook zo mooi artikelen mee kon bookmarken, maar sinds netvibes is de klad erin gekomen en heb ik het gebruik uiteindelijk gelaten voor wat het was.
Maar het kan zeker een mooie toepassing zijn!
Hé Paulus,
BeantwoordenVerwijderenHandig die social tagbutton. Die kende ik nog niet! Wel beter inderdaad als je dit bij elk artikel zou kunnen doen zoals bijvoorbeeld bij frankwatching.nl. Alleen zijn de mogelijkheden van deze button veel meer! Goede tip Paulus.
Wat ik trouwens ook een voordeel van delicious vindt is dat ik favorieten ook met collega's kan delen. Stel je hebt een aardig aantal favorieten over een bepaald onderwerp dan is het enorm makkelijk dat andere collega's die zich daar ook mee bezig houden hier gebruik van kan maken. En andersom natuurlijk. Zo bouw je als het ware een database met bruikbare sites waar iedereen zijn voordeel mee kan doen!
groetjes,
Alinda
@Alinda, die button op mijn blog verschijnt ook bij ieder artikel afzonderlijk.
BeantwoordenVerwijderen@Edwin, die meeste diensten ken ik ook niet.