maandag, oktober 19, 2009

#9 Schrijf een posting over jouw visie op web 2.0

Kan het Zeeuws Archief iets met de web 2.0 toepassingen die tot nu toe behandeld zijn in de 23ad-cursus.
Ik zeg volmondig: JA!

In navolging van het Nationaal Archief en BHIC (en vele andere archieven en musea) moet het Zeeuws Archief een deel van zijn afbeeldingen-collectie op Flickr plaatsen.
Om bekendheid te geven aan de collectie (ga daarheen waar het publiek is), maar ook als hulp bij het beschrijven van de afbeeldingen (gebruik de kennis die er is).

Bij ding #7 - de mashups - heb ik een speurtocht in google maps ruw uitgewerkt. Dit lijkt me een prima toepassing. De ontdekkingsreis van Jacob Roggeveen zou ook in google maps weergegeven kunnen worden, met daaraan gekoppeld links naar de archiefbestanden. (Misschien ga ik dit idee wel uitwerken, of misschien ga ik n.a.v. de documentaire en de lezing van afgelopen landelijke archievendag -, de invasie op walcheren van 1809 wel uitwerken in google maps).

Een blog zou intern voor de informatie-verschaffing gebruikt kunnen worden. Wat staat er te gebeuren, wat zijn de ontwikkelingen rondom een evenement, de bezoekerscijfers enz. enz.


Van Google Docs is ook de agenda een handige tool. Ik ga deze week uitvogelen of deze in te zetten is voor de werkgroep publieksbereik. Verleden week iets gemaakt in de takenoptie van outlook maar heel fraai en gelikt vind ik dat niet.
Nu iedereen toch voor de cursus een google-account neemt, moet het maken van zo'n centrale agenda niet zo'n ding zijn.

Ik stel voor dat er iemand (of meerdere personen) bij het Zeeuws Archief webcare of ORN (Online reputation management) in het takenpakket krijgt.
Via o.a. rss, meldingen en blogsearch van google het web doorzoeken of en wat er over het Zeeuws Archief gezegd wordt, en (indien nodig) daar op reageren.

7 opmerkingen:

  1. Dat volmondige antwoord bevalt me zeer :-)
    Top dat je mooie mogelijkheden ziet voor het ZA. Dat kunnen er alleen nog maar meer worden dan...

    De agenda van Google gebruik ik hier overigens al geruime tijd voor de afdeling en dat functioneert prima.

    Verder is het een groot voordeel dat intern nu iedereen mee kan denken... en uitvoeren. Je hebt de voorzet al gegeven lees ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Twee duimen omhoog. Daar gaan jullie vruchten van plukken.

    Henri

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed om te lezen dat je nu al zoveel toepassingen ziet waar het archief iets mee kan. Ik hoop dat je collega's (en het management natuurlijk) die mogelijkheden ook zullen onderkennen en willen benutten. Je kunt je organisatie niet genoeg op de digitale kaart zetten tenslotte!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Poulus, vorige week uitgebreid gesproken met twee PABO-studenten die plannen hebben voor een leerlijn ontdekkingsreizen en in het bijzonder de ontdekkingsreis van Jacob Roggeveen naar Paaseiland. Dat zou prachtig aansluiten op jouw plan met de route van Roggeveen in Googlemaps weergeven met alle relevante stukken eraan gekoppeld! Dat kan een fantastisch project worden, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. He Poulus,

    Ideeën genoeg als ik zo bij iedereen kijk. Aan werkgelegenheid zal het in ieder geval na de cursus bij jullie niet ontbreken haha! Mooi om te lezen wat de toepassingen tot nu toe voor het Zeeuws Archief kunnen betekenen!

    groetjes,
    Alinda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. jammer, het was al bedacht. Maar het idee is er gelukkig niet minder leuk of spannend door geworden. Prima als anderen het uitwerken, want zoals gezegd: ik kan het niet!

    Roelof.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik help graag mee die tocht te maken, leer ik meteen beter Google Maps. Leuk voor op de nieuwe site en hoort helemaal bij ons gebouw en organisatie!

    BeantwoordenVerwijderen