Een QR-code is een tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld door Denso-Wave. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ("snelle reactie"). De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. Een URL wordt gecodeerd tot een QR-code, die wordt afgedrukt in een tijdschrift, op een poster, of op de verpakking van een product. De gebruiker richt zijn cameratelefoon op de QR-code, en neemt hiervan een foto. De code wordt door een QR-lezer in de telefoon omgezet in een URL, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt getoond. Deze methode bespaart de gebruiker het moeizaam op een telefoon intypen van een URL. Recente scanners op mobiele telefoons (Barcode Scanner op Android) hoeven niet meer eerst een foto te nemen om die vervolgens te analyseren. Deze scanners kunnen realtime een QR-code scannen, waarmee het scannen van QR-codes ook echt snel wordt.
Als vanouds ben ik aan het knutselen geslagen en heb vanavond een QR-code gefabriceerd voor komende zaterdag. Zaterdag 11 september is het Open MonumentenDag.
Het Zeeuws Archief doet mee aan deze dag. De stijlkamers van het oude stadspaleis zijn te bezichtigen.
Mij leek het mooi om iets te maken waarmee - via social media - mensen kunnen laten weten dat ze op Open Monumentendag bij het Zeeuws Archief zijn.
Ik kwam tot een combinatie van een tweet en een QR-code. Het scannen van de QR-code met een smartphone genereert een tweet. De url van de tweet heb ik door een url-shortener gehaald en vervolgens ingevoerd in een QR-generator. Dat leverde dit plaatje op:
Het is een standaard QR-code. Maar er kan meer mee.
Ik veranderde de kleur van zwart naar rood en ging vervolgens met Photoshop aan de slag.
Door het vele lezen over QR weet ik inmiddels dat je de code best wat mag "verminken" zonder dat de informatie verloren gaat.
Het filter "geaccentueerde randen" van Photoshop gaf als resultaat de QR-code die op het tweede plaatje hiernaast is te zien.
Morgen ga ik die tweede QR-code afdrukken op de posters van Open MonumentenDag.
Kijk nu al uit naar de eerste tweet die d.m.v. de QR-code wordt verzonden.
Update woensdagmiddag:
Lukas had gisteravond omstreeks 22.30 uur de eer om als eerste de tweet te verzenden.
Ik ben op Hofplein 16 voor rondleiding bij Zeeuws Archief tijdens Open Monumentendag #OMD2010
Leuk Poulus! Misschien is het goed om er in je blog voor onwetenden (zoals ik tot voor kort) die niet snappen hoe je die QR-code moet uitlezen, een korte uitleg bij te geven hoe dat moet?
BeantwoordenVerwijderenPotverdrie, wat jammer dat ik niet in Nederland ben! Ik heb namelijk zo'n handige xXess applicatie op mijn iphone waarmee ik die code kan uitlezen.
BeantwoordenVerwijderenWil je dit (ook) op het zeeuwsarchiefblog uitleggen? Lijkt me leuk!
Dit is echt supercool!!! Ik zal die app van Lineke even zoeken,dan kan ik het ook proberen :-))
BeantwoordenVerwijderenIk snap er niets van, maar ik heb dan ook geen smartphone, maar wel een iPad, mag dat ook?
BeantwoordenVerwijderen@Anneke en Leo: Ik heb wat achtergrond informatie toegevoegd wat QR nou eigenlijk is.
BeantwoordenVerwijderenBedankt Poulus, voor de achtergrondinfo. Ik zal eens op zoek gaan naar het scanprogrammaatje op m'n iPhone. Ennuh, als je de poster op papier gaat maken... ik vind de rode 't mooist vanwege de vage contouren. 't ziet er kunstiger uit. Kun je nog manipuleren met kleuren? Is ZA-blauw nog een optie? :-)
BeantwoordenVerwijderenIemand nog suggesties voor een werkende QR reader voor HTC/Windows Mobile? Heb er - naar aanleiding van dit artikel - enkele geprobeerd, maar de QR code werd niet herkend...
BeantwoordenVerwijderen@Bob (en alle andere die een QR-reader zoeken): surf met je smartphone naar http://get.beetagg.com
BeantwoordenVerwijderenDie site herkent met welk toestel je surft en zal de juiste QR-reader aanbieden.
@poulus bedankt, Beetagg had ik al maar camere werkt niet. Bleek dat ik twee QR readers had open staan en die waren aan het vechten om de camera... Nu werkt Beetagg!
BeantwoordenVerwijderenVerder leert wat experimenteren dat je niet te veel tekst in de QR code moet stoppen want dan zakt de herkenning in! Een verkorte link is dus ideaal.
Ga het idee inzetten bij Het Nieuwe Werken congres.