zaterdag, maart 13, 2010

Het belang van mediawijsheid

Mediawijs is ding 21 bij de Onderwijsdingen. Terug te vinden op de pagina Meer Dingen op mijn blog. Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid is alle kennis en vaardigheden en de mentaliteit die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen, waarin media een bepalende hoofdrol spelen. (Bron: Raad voor Cultuur)

Op de middelbare school leerde we kritisch te kijken naar reclame's in kranten, tijdschriften en tv. Dat is al 30 jaar geleden. Commerciële tv had zijn intrede nog niet gedaan in Nederland.

Met de enorme stortvloed reclame-uitingen die we ieder moment over ons uit krijgen gestort moet je wel leren omgaan.

Tv, mobiel, internet… dagelijks komen mensen met vele media in aanraking. Deze media kunnen van grote invloed zijn. Het is daarom belangrijk dat burgers kritisch naar media leren kijken en er goed mee kunnen omgaan. Burgers moeten voldoende toegerust zijn om de kansen van media volop te benutten. Daarnaast kunnen zij zich dan ook beschermen tegen mogelijke bedreigingen en gevaren die van media uit kunnen gaan. De kennis, vaardigheden en mentaliteit die hiervoor nodig zijn, noemen we ‘mediawijsheid’.

Ik had het idee dat ik altijd wel door had hoe het zat met reclame's. Soaps die bestaan omdat ze worden gesponserd - en daar zelfs hun naam aan te danken hebben.

Toch was ik een week geleden verbaasd over de veranderingen bij de Oscars. Wat was het geval?!

Disney heeft de spelregels van de Oscars aangepast. Disney is eigenaar van het tv-station ABC en dit tv-station organiseert de Oscar-uitreikingen.

De doelgroep voor adverteerders is jonger dan 49, maar de kijkers zijn over het algemeen 50+. Dat wringt. En dus werden de nominaties versoepeld zodat meer films genomineerd konden worden in de hoop dat er een jonger publiek bereikt werd.

Ook de Oscars-uitreiking blijkt dus één grote reclame-uitzending te zijn. Of eigenlijk vulling rondom commercials.

Zoiets moet je weten. En zoiets heet mediawijsheid.

Meer over mediawijsheis is o.a. te vinden op deze sites:

1 opmerking:

  1. Alles is marketing lijkt het wel eens...altijd goed om even bij stil te staan!

    BeantwoordenVerwijderen