maandag, januari 11, 2010

Martijn Stevens over digitalisering in musea

Vandaag in de Volkskrant een artikel over de websites van kunstmusea "Website kan volwaardig kunstinstutuur zijn"

Cultuurwetenschapper Martijn Stevens vindt dat de musea hun deuren moeten openen voor de digitale revolutie.

Stevens, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, hoopt eind deze maand te promoveren op een onderzoek naar de invloed van digitalisering op kunstmusea.

Zijn onderzoek leert dat de instellingen nog onvoldoende inspelen op de technologische mogelijkheden. De meeste musea bieden op hun websites vooral service: informatie over lopende tentoonstellingen, de bereikbaarheid.

Dat de musea niet vooroplopen, verbaast Stevens niet. 'Honderden jaren was het devies tonen, bewaren en conserveren. Die knop gaat niet zomaar om.' Bovendien kost het geld. 'Bij de Tate is er een hele afdeling mee bezig.'

Maar welk voordeel heeft een museum bij een dynamischer website? 'Je zal een breder publiek trekken. Toeschouwers raken met interactie meer betrokken bij je collectie. Je kunt meer context aanbieden, allerlei varianten verzinnen. Indelen volgens de dictaten van de kunstgeschiedenis is toch al een conservatief concept aan het worden.'

Om bij de Tate als lichtend voorbeeld te blijven: er is een optie om de locaties op een kunstwerk via Google Streetview terug te vinden.


Ik heb de site van de Tate nog niet uitgebreid kunnen verkennen, maar de keuze om Google Streetview in te zetten vind ik prachtig. Zodra streetview voor Zeeland beschikbaar is ga ik er mee aan de slag voor het Zeeuws Archief. Bijvoorbeeld de oude prentbriefkaarten georefereren in Streetview. Oud en nieuw in één oogopslag.

3 opmerkingen:

  1. Ja dat is ook al zo'n mooie vondst / toepassing. Heb je de ZB al zover gekregen zoiets dergelijks te doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is inderdaad zo, zoals Martijn het zegt, dat er een leger aan webmasters aan de website van Tate te pas komen. Vele musea dromen van zo'n website maar hebben het geld noch de mensen niet. Jammer eigenlijk. Want er zijn zoveel leuke ideeën.

    Bedankt om deze info te posten. Ik ben er beroepshalve ook mee bezig en vind dit heel interessant om lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Marie-Julie: Graag gedaan. Dank voor je bezoek aan mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen