vrijdag, januari 15, 2010

Leestip: Weblog als buitenboordbrein

In het nieuwjaarsnummer van Informatie Professional een artikel van de hand van Lilia Efimova.

Hierin beschrijft ze hoe bloggen kan helpen eigen ideeën verder te ontwikkelen.

Het vastleggen van dingen die je afleiden, helpt om je te concentreren op datgene waar je mee bezig bent, terwijl het tegelijkertijd de mogelijkheid schept om verbanden te ontdekken en nieuwe ideeën te genereren.

Een weblog kan dienen als parkeerplaats voor zaken die niet in je lopende werkzaamheden passen, maar die in de toekomst nuttig kunnen zijn, zoals commentaren op interessante artikelen, observaties met betrekking tot de werkpraktijk of paragrafen die niet in de hoofdplijn van een rapport passen.

In die zin lijkt het op brainstormen met post-it velletjes.

Het ordenen en terugzoeken van weblogcontent helpt bij het leggen van verbanden tussen fragmenten en het herkennen van patronen.

Tenslotte bieden weblogs de mogelijkheid om een collectieve kennisbron aan te boren. Het is altijd mogelijk dat iemand de oplossing heeft gevonden voor een probleem dat jij aandraagt.


Weblogs bieden ruimte voor het articuleren en vastleggen van ideeën die anders ongedocumenteerd zouden blijven of verborgen in privéarchieven.

Het schrijven en ordenen en de reacties van anderen helpen bij het uitwerken van prille inzichten om ze vervolgens concreet te kunnen gebruiken om dingen gedaan te krijgen.

Wanneer het op deze wijze wordt ingezet, laat een weblog een zichtbaar spoor achter van je expertise, waarme het een instrument wordt voor persoonlijk netwerken.


Het nieuwjaarsnummer van Informatie Professional met daarin het artikel van Lilia Efimova is gratis online te lezen, helemaal compleet.

Het artikel krijgt in het volgende nummer van Informatie Professional een vervolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten