Laat ik beginnen met het bekritiseren van de subtitel van deze les: radio waar en wanneer jij wilt.
Podcast is geen radio! Podcast is een manier van het verspreiden van audio, net als radio een manier van verspreiden is. Dat wordt in de tekst bij het ding ook uitgelegd. Maar niet in de titel. Dat is jammer. Bij de introductie worden cursisten al op het verkeerde been gezet.
Het andere verschil met radio is dat radio-uitzendingen redelijk strak omlijnd zijn. Vaak is het een blok van een uur tussen nieuwsuitzendingen in. En verzorgd door instituten: omroeporganisaties.
Voor het maken van podcasts is zo'n omroeporganisatie niet nodig. Bijna iedereen met wat apparatuur en een internetverbinding kan een podcast maken. Wat de inhoud is bepaal jezelf.
Ik zou bijvoorbeeld mijn 23 archiefdingen-blog via podcast kunnen aanbieden.
Natuurlijk bestaan er podcasts van radio-uitzendingen. Regelmatig haal ik een podcast binnen van KX-radio.
Voor een voorbeeld van archiefdiensten die podcasts aanbieden, nam ik een kijkje in Canada. Bij Library and Archives Canada (Canada's national collection of books, historical documents, government records, photos, films, maps, music...and more) ontdekte ik The Virtual Gramophone.
Mogelijkheden voor het Zeeuws Archief om iets met podcasts te doen zijn er genoeg.
Net als JoZa dacht ik aan het aanbieden van de lezingen van archievendag. Jammer dat we de lezing die Annejet van der Zijl dit jaar gaf niet hebben opgenomen.
We kunnen ook podcasts aanbieden waarin een medewerker vertelt over een (bijzonder) archiefstuk (het stuk van de week). Ook de speurtochten, de tentoonstellingen, een rondleiding door het gebouw is zo aan te bieden.
Interviews met mensen die De Ramp hebben meegemaakt, of het bombardement op Middelburg in 1940.
Of het interview met Wietse dat in de recentste nieuwsbrief van het Zeeuws Archief staat.
De helpteksten bij Zeeuwen Gezocht, of een handleiding Hoe doe ik archiefonderzoek.
Ongetwijfeld hebben we in de depots audio-visueel materiaal liggen. Digitaliseren en aanbieden.
Sommige van de voorbeelden zijn meteen te realiseren. De cassettes van de lezingen liggen op mijn bureau en thuis heb ik een (geluids)studio. Ik ga deze week zo'n lezing digitaliseren.
Toepassingen genoeg! ben benieuwd naar het resultaat van je digitaliseringsproject.
BeantwoordenVerwijderenKun jij gewoon audiocassettes nog digitaliseren? Of heb je het nu over andere cassettes?
Heb er zelf nog zo'n 300, met heel veel gruizige muziek en veel ruis. Kan het niet over mijn hart krijgen ze weg te gooien. Misschien moet ik ze ooit ook nog eens digitaliseren. Is dat duur, zo'n setje?
@Edwin: gewone audio-cassettes. Maar ik heb ook DAT-apparatuur, md, cd, tapedeck, platenspelers en nog veel meer.
BeantwoordenVerwijderenBen een zogenaamde "vintage"- studio aan het bouwen.
Geen idee wat een setje kost. Zag laatst een aanbieding van software van ongeveer $50,--. Een beetje pc heeft een geluidskaart met ingang. En als je nog een cassettedeck hebt ben je klaar.
Als je dan nog beschikking hebt over heel veel tijd, dan is het appeltje eitje.
@Poulus: Dat klinkt toch best profi allemaal. Vintage is wel top. Buizenversterkers en meer van dat fraais...
BeantwoordenVerwijderenmooie hobby!
@Edwin: Buizenversterkers zijn inderdaad prachtig, maar ik "verzamel" een ander soort vintage. Oude apparatuur die in radio-studio's werd gebruikt. Zoals bijv. Sonifex jingle-machines. Of mini-disc spelers van Denon.
BeantwoordenVerwijderen