dinsdag, oktober 13, 2009

#8 Online kantoortoepassingen en andere tools

Enkele collega's gaan in sneltreinvaart door de cursus heen. En daar sta je dan als coach met een licht opgebouwde voorsprong zomaar ineens op achterstand.

Nou ben ik niet van het "snel snel er door heen dan heb ik het maar gehad" maar juist van het flink uitproberen en toepassingen zoeken/bedenken voor het werk.

Zo'n handige toepassing is ding #8 (online kantoortoepassingen / Google Docs) zeker.

Vrijdag ontving ik van edelvrouw een uitnodiging om op Google Docs een recept voor een appelsorbet te bekijken.
De zoetstof en de slankroom in het recept lijken me helemaal niet lekker, en daarom heb ik bij het recept een opmerking geplaatst.

Vandaag stuurde Viva la Vida me een verzoek om haar spreadsheet over het dagje Ikea te bekijken en in te vullen.
Dit verzoek had ze aan meerdere tegelijk gestuurd en waarvan er een enkeling meteen ging kijken. Zo kon ik "live" de verandering zien in de planning voor het dagje Zweedse balletjes eten en een gratis 2e bakje koffie.

Ik heb zelf een bestand word-document geupload in Google Docs: afwezigheids-assistent Outlook. Dit document heb ik geplaatst in een gedeelde map. Een functie die nog maar sinds gister beschikbaar is in Google Documenten.

Gister hoorde ik ook van een collega - die overigens niet meedoet met de cursus maar wel meekijkt - dat zij ook werkt met Google Docs. Via Google Docs krijgt ze werk aangeleverd waarmee ze dan thuis aan de slag kan.

Op die manier kunnen we misschien ook vrijwilligers thuis aan de gang houden. Originel acten scannen, pdf online plaatsen en zij voeren dan de gegevens in in een spreadsheet. Nadeel: veel vrijwilligers komen voor het sociale aspect juist naar het archief toe. Dat moet je ze niet afnemen.

Heb de tip om Google Docs een enkele keer gegeven aan collega's die maar documenten bleven rondpompen over de e-mail. Voor hun gemak, maar ook uit zorg voor de opslagcapaciteit van de e-mailserver.

Misschien bedenk ik later nog mogelijkheden. Die zal ik dan zeker posten.

Online office-applicaties en de online opslag van documenten is reuze handig. Overal waar een computer en een internetverbinding is kun je bij je applicaties en documenten. Chris Anderson schreef op die manier zijn boek Free in Starbucks.

Mis gaat het helemaal als de verbinding met internet weg valt. Of als een organisatie zomaar om welke reden dan ook stopt met zijn diensten...

5 opmerkingen:

 1. Poulus,

  Even totaal niet ter zake doende informatie over IKEA. Als je bij de IKEA family hoort is zelfs het eerste kopje koffie gratis. Maar dat even terzijde, Docs is echt handig.
  Voor grondigheid bij het doorlopen van de cursus is veel te zeggen, de kans dat er wat beklijft is ook vele malen groter en de kans dat je het blijft gebruiken ook. Van sommige dingen ga je het nut pas echt inzien als je er langer gebruik van maakt. Laat je dus maar met een gerust hart inhalen door de "snelle jelle's". Ieder doet het op his/her own way.

  Henri

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Henri: zijn de ballen ook gratis voor family-leden of alleen maar de ballen in de ballenbak?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben het wel eens met Henri: alle dingen even snel bekijken en snel beschrijven is ook een manier, maar toch wat anders dan dingen echt even uitproberen en te beschrijven met je eigen mening...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee de ballen zijn niet gratis , maar worden geleverd tegen vooroorlogse prijzen, waar je in een normaal restaurant nog geen kopje koffie voor kunt kopen. Kijk maar een hier Zou houd je voor het thuisfront nog geld over voor een privé ballenbad ;-) Als je daar al behoefte aan had!

  Henri

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Henri: Ikeafan? Misschien mag je mee met het uitstapje van mijn collega's. Vul het formulier uit deze post dan in! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen